• Onweer tijdens het kamperen, wat nu?!

Onweer tijdens het kamperen, wat nu?!

Je gaat heerlijk kamperen met de caravan, vouwwagen of in een tentje. Natuurlijk hoop je op goed weer zodat je lekker kunt zonnen naast je slaapstekkie, maar wat als het zou gaan onweren tijdens jouw welverdiende vakantie of weekendje weg?

"Een goed begin is het halve werk!"

Houdt er bij het plaatsen van jouw onderkomen rekening mee dat het ook wel eens zou kunnen gaan onweren. Een plek in het open veld, aan het water of vlak bij een boom is vaak mooier, koeler, ruimtelijker, etc. Maar het is ook gevaarlijker als het om onweer gaat. Bliksem slat namelijk meestal in op hoge objecten in een open ruimte. Neem daarom het zekere voor het onzekere en probeer deze plaatsen te vermijden. Daarnaast kan de bliksem ook indirect inslaan of schade aanrichten. Ga daarom ook liever niet in de buurt van metalen afrasteringen, alleenstaande bomen, laaghangende takken of aan een bosrand staan. Naast dat een tak van een boom af kan splijten en op jouw verblijf valt, kan e rook brand in de boom slaan en last but not least is een boom een prima geleider van stroom. Dit komt door de waterbanen die van de bladeren tot aan de uiteinden van de wortels lopen. Er bestaat hierdoor een kans om via de grond geëlektrocuteerd te worden (zie afbeelding). Plaats je onderkomen daarom het liefst minimaal zover van de stam van de boom af als dat de boom hoog is. In dat geval ben je er vrijwel zeker van dat je buiten de reikwijdte van de wortels bent.

"Er was geen andere optie of je komt er te laat achter dat je geen rekening hebt gehouden met dat gedonder?"

Stel jezelf dan eerst gerust met de gedachte dat de kans op een blikseminslag heel erg klein is. In het geval je in een caravan overnacht dan zit je redelijk veilig, omdat van veel caravans de aluminium buitenwand de electriciteit afvoert. Kampeer je in een polyester caravan, een vouwwagen of een tent dan kun je beter je heil ergens anders zoeken en gaan schuilen in de auto, de nabijgelegen kantine of in het toiletgebouw. Is dat allemaal niet aanwezig omdat je in the middle of nowhere aan het bivakkeren bent, hurk dan in het midden van je kampeermiddel op een droge mat en blijf zo ver mogelijk bij tentstokken vandaan.

Om af te sluiten nog de handige vuistregel:

De donderslag komt altijd nà de bliksemflits. Tegen de tijd dat we de donderslag horen, is de bliksemflits allang voorbij. Dat komt omdat geluid zich langzamer bewegen dan het licht. Geluid legt 1000 meter af in 3 seconden. Als we de tijd tussen de bliksemflits en de donderslag opnemen, kunnen we dus uitrekenen hoever het onweer is verwijderd. Volgt 3 seconden na de flits de donderslag, dan is het onweer dus 1 kilometer verderop. Bij 6 seconden is het onweer 2 kilometer verderop, bij 9 seconden 3 kilometer en zo verder.

Als je bij ons komt kamperen in een jurte dan kan ik je alvast verklappen dat onze jurtes op een veilige locatie staan.

Doe er je voordeel mee en een fijne kampeertrip alvast!