• Patrick Geelen op kamp tijdens de zomervakantie

Lekker vakantie!

Deze week schrijf ik niet over een outdoor-tip of een verslag van Back On Track Adventures maar over hoe ik de zomervakantie zelf als kind heb ervaren.

Het is dan eindelijk zo ver: Bij ons in het zuiden van het land is de zomervakantie officieel begonnen! Alle kinderen hebben er hard voor gewerkt. Soms misschien met een traan, soms met een lach. Maar het doel is bereikt: Over naar de volgende groep of klas. Of misschien zelfs geslaagd en over naar de volgende school! Ieder kind en iedere ouder mag hier trots op zijn. Maar ook voor zij die zijn blijven zitten is het vaak een hele prestatie geweest om ondanks dat het tegen zat het hoofd toch recht te houden. Voor hen was het dit jaar misschien niet hun jaar. Kop op, volgend jaar beter.

En dan is het nu tijd om vakantie te vieren. Relaxen, chillen, ontspannen. Pas naar binnen als de lampen op straat aangaan (en dat is in de zomer lekker laat). Laat naar bed gaan, uitslapen, bankhangen, buiten spelen, zwemmen. En voor velen natuurlijk op vakantie gaan. Sommigen op vakantie naar het buitenland, sommigen op vakantie in eigen land.

Voor mijzelf is het nu geen vakantie. Nu ben ik bezig met mijn droom te realiseren en moet er juist in deze periode van het jaar hard gewerkt worden. Maar natuurlijk denk ik, als ik zo voor mijn caravan zit bij een lekker vuurtje, wel eens terug aan mijn kinderjaren en wat ik toen allemaal heb beleefd en uitgespookt.

Ik ben met mijn ouders vaak op vakantie geweest naar het buitenland, en dan vooral in Zuid-Europa. Vaak met een bus en vervolgens in een hotel, maar ook soms met de auto en dan in een appartement. De echte vakantiereis was eigenlijk nooit kamperen. Wel hadden mijn opa en oma een stacaravan op een camping in de buurt van onze woonplaats. Hier waren wij vaak. Zo vaak dat mijn ouders uiteindelijk ook een stacaravan hebben gekocht. Ik vond het altijd leuk om op de camping te spelen in de speeltuin of op het speelveld. Én natuurlijk in het aangrenzende bos. Op de camping werd ook van alles georganiseerd voor kinderen en volwassenen. Een speurtocht, een volleybaltoernooi, een badmintontoernooi, klaverjastoernooi, zeskamp, rommelmarkt, bingo, disco, noem maar op. Ik vond het erg leuk om hier aan mee te doen. Natuurlijk wel alleen waar ik aan mee kon doen. Maar als opa mee deed met het klaverjassen was het ook leuk om samen met mijn zus en ouders bij de kantine van de camping te zijn. Lekker een ijsje eten!

En natuurlijk de kampen van het jeugd- en jongerenwerk. Een hele week op kamp waar van alles voor ons georganiseerd werd. Ik zal de liedjes zingen na iedere maaltijd waarbij de liedjesbundels werden uitgedeeld nooit vergeten. De boom stond op de berg, Ik heb een tante uit Marokko en die komt,  Een Nederlandse Amerikaan, etc. Lekker meezingen, uitbeelden wat bij dat liedje hoorde en bij sommige liedjes met de vuisten op de tafels slaan. Soms zelfs zo hard dat het bestek en het servies op de tafel op en neer ging! En natuurlijk aan het einde van de week, op de laatste avond, het kampvuur. Bij dit kampvuur werden ook liedjes gezongen en stukjes opgevoerd.

Ondanks dat het kamperen, voor mij nu hét ultieme vakantiegevoel, mij niet met de paplepel is ingegoten kan ik zeggen dat ik mooie vakanties heb gehad in mijn jeugd.